Min fisksoppa har fått mycket beröm och den var mycket omtalad. efter ett tag så gjorde jag den lite matigare och kallade den gryta då det var ett mycket mer passande namn.
Ingredienser
Olivolja
2 gula lökar
2 paprikor
1 fänkål
1 msk tomatpuré
½ liter torrt vitt vin
3 dl hummerfond
3 dl fiskfond
2 dl grönsaksfond
1 liter mjölk
Sambal olek
Ett kuvert saffran
2 liter grädde
Maisenamjöl
900 g ben- och skinnfri lax
900 g ben- och skinnfri torsk eller sej
6 morötter
3 palsternackor
Vitlöksklyftor
3 purjolök
Mejram
Handskalade räkor
dillkvist
1 nät blåmusslor
Instruktioner
- Skrubba musslorna för att minimera risken för dålig smak. De musslor som efter skrubbning fortfarande är öppna knackas lätt i diskbänken. Stänger de sig då är de fortfarande levande. Öppna musslor kokas ej.
- Riv fänkål och finhacka löken, häll olja i en stor kastrull (5 Liter) och fräs upp löken och fänkålen. Strimla ner paprikan. Tillsätt vin och vatten och låt småputtra några minuter innan musslorna läggs i. Koka musslorna under lock tills att de har öppnat sig, 6–8 minuter. Lyft upp musslorna med hålslev
Och rör ner tomatpuré .
- Dra i fonderna . Reducera till 60 % återstår.
Häll i mejram och mjölken och hetta upp den lite med sambal olek.
- Tärna upp fisken. Strimla palsternackorna och morötterna och rosta dem med riven vitlök och olivolja. Skär purjolöken i ringar.
- Nu har det gått cirka en halv timma, så slå i grädden red upp med maizena, lägg de rostade rotfrukterna, purjolöken och fisken.
Låt puttra tills fisken är färdig.
- Smaka av med saffran, salt, peppar, mejram och ev. mer sambal
- Servera i en djup skål slå över lite uppsnurrad(mixad) soppa och dekorera med musslor, räkor, en klick aioli och en dillkvist.
Och gärna ett vitlöksrostat bröd vid sidan av.
Liknande recept
Kommentarer (0)