Fläskfilé Albarine

Serverar: 4-5 portioner

I gratängen är det bl.a. färska champinjoner, rökt skinka och portvin.

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • Smör
  • Salt
  • Peppar
  • 1 stor purjolök
  • 200 g färska champinjoner eller 1 burk omelettchampinjoner
  • 1 skiva rökt skinka, ca 75 g
  • 1 tsk potatismjöl
  • 4 msk portvin
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 dl riven ost, t.ex. svecia- eller herrgårdsost
  • Instruktioner

    Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut dem med handen. Bryn köttet i smör hastigt på båda sidorna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på ett smort, ugnssäkert fat och låt det kallna. Skölj purjolöken och skär den i tunna skivor. Hacka de färska champinjonerna grovt och skär skinkan i små tärningar. Smält 2 msk smör i en stekpanna och låt purjolöken puttra däri utan att få färg, ca 5 min. Tillsätt svamp och skinka, öka värmen något och fräs allt tills all vätska kokat bort. Rör ut potatismjölet med portvinet och blanda ner det i fräset. Låt det koka upp under omrörning och ställ det sedan att svalna något. Rör ner persiljan och smaka av. Fördela fräset ovanpå köttet och strö riven ost över. Gratinera i 250 grader ca 15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben