Serverar: 4-5 portioner
I gratängen är det bl.a. färska champinjoner, rökt skinka och portvin.
Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Platta ut dem med handen. Bryn köttet i smör hastigt på båda sidorna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet på ett smort, ugnssäkert fat och låt det kallna. Skölj purjolöken och skär den i tunna skivor. Hacka de färska champinjonerna grovt och skär skinkan i små tärningar. Smält 2 msk smör i en stekpanna och låt purjolöken puttra däri utan att få färg, ca 5 min. Tillsätt svamp och skinka, öka värmen något och fräs allt tills all vätska kokat bort. Rör ut potatismjölet med portvinet och blanda ner det i fräset. Låt det koka upp under omrörning och ställ det sedan att svalna något. Rör ner persiljan och smaka av. Fördela fräset ovanpå köttet och strö riven ost över. Gratinera i 250 grader ca 15 minuter.