Fläskfilé blue cheese

Serverar: 4 portioner

En gratäng med bl.a. kantareller, gorgonzola och portvin.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 burk kantareller
  • ½ gul lök
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Sås
  • 2 dl buljong
  • 1 dl steksky
  • 3 msk vetemjöl
  • 1½ dl mellangrädde
  • 2 msk portvin
  • 100 g gorgonzola
  • Salt
  • Peppar
  • Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • Vatten + salt
  • 1-1½ dl mjölk
  • 2 msk flytande margarin
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ansa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Stek dem några minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Tillsätt en bottenskyla vatten och låt köttet eftersteka ca 5 minuter under lock.
    2. Låt svampen rinna av. Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i lite matfett tills löken är mjuk och glansig.
    3. Mät upp skyn och späd med buljong så att det blir 3 dl. Spara ½ dl och häll resten i en kastrull. Vispa ut mjölet med grädde och ½ dl buljong till en jämn redning.
    4. Låt skyn koka upp och vispa ner redningen under omrörning. Låt såsen koka 3-5 minuter under fortsatt omrörning. Tillsätt portvin och osten i småbitar. Låt osten smälta. Smaka av med salt och peppar.
    5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Pressa potatisbitarna i en purépress eller mosa dem med el-visp. Späd med mjölk och margarin i omgångar under fortsatt vispning tills moset är luftigt och lätt. Låt moset svalna något och rör sedan ner äggulorna. Smaka av med salt och peppar.
    6. Lägg upp köttet på ett eldfast fat, spritsa potatismoset runt om. Grädda i 250 grader tills moset fått lite färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben