Fläskfilé i tomatsås

Serverar: 4 portioner

Laga fläskfilén i ugnen tillsammans med svarta oliver, krossade tomater, 2 sorters riven ost och sovoykål. Spetskål eller mangold går lika bra att använda.

Ingredienser

  • 1 litet huvud savoykål (ca 500 g)
  • Salt
  • 1 msk kumminfrön
  • 70 g svarta oliver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • Svartpeppar
  • 1 tsk torkad oregano
  • 500 g fläskfilé
  • 10 g smör
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 dl riven ost, t.ex. grevè eller västerbotten
  • Instruktioner

    1. Skölj och ansa savoykålen. Blanchera hela huvudet ca 7 min i lättsaltat vatten med kumminfrön. Ta upp kålhuvudet och låt det rinna av. Ta av de yttre bladen, ca 300 g, från stammen. Skär bort tjocka bladnerver och låt bladen rinna av väl.
    2. Kärna ur oliverna och skär dem i bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Hetta upp oljan i en teflonstekpanna och fräs vitlöken. Tillsätt krossade tomater och krydda med salt, peppar och oregano. Blanda ner oliverna och låt tomatsåsen koka ihop ca 10 min.
    3. Sätt ugnen på 175ºC.
    4. Skär fläskfilén i minst 8 bitar och krydda kraftigt med salt och peppar. Hetta upp smöret i stekpannan och bryn fläskfilébitarna 2 min på varje sida.
    5. Lägg fläskfilébitarna i en ugnsfast form och täck med savoykålsbladen. Häll tomatsåsen ovanpå. Blanda de två ostsorterna och strö osten ovanpå tomatsåsen. Sätt in i ugnen, ca 30 min. Servera gärna med pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben