Fläskfilé med gorgonzolarisotto

Serverar: 4 portioner

Festlig fläskfilé med krämig gorgonzolarisotto och balsamicosås. Succén är given!

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 600 g
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • ½ dl hackad färsk rosmarin
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • Risotto
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk smör
  • 2½ dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • Ca 7 dl hönsbuljong
  • 1 påse färsk babyspenat, 70 g
  • 1 msk smör
  • 100 g gorgonzola eller gräddädelost
  • ½ tsk salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • Balsamicosås
  • Skyn från stekningen
  • 1 msk ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 dl créme fraiche
  • Tillbehör
  • Haricots verts
  • 1 lite rödlök, finhackad
  • Instruktioner

    1. Bryn hela filén i smör i en stor stekpanna. Salta och peppra filén runtom. Häll över 2 dl vatten och låt filén bräsera klart under lock på mycket svag värme. Stick en köttermometer i mitten på filén, vid 68-70 grader är den klar. Vänd den en gång under tiden. Strö rosmarin runt filén mot slutet.
    2. Risotto: Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull. Tillsätt ris och fräs tills det blir blankt. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd sedan med buljongen, lite i taget tills riskornen mjuknat, men fortfarande har en kärna kvar. Fräs spenaten i smör. Blanda den heta risotton med spenaten och smulad ost. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Risotton ska vara krämig, tillsätt annars mer buljong.
    3. Sås: Sila skyn från stekningen. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinägern och därefter skyn. Koka upp. Vispa ner créme fraiche i såsen. Sjud någon minut. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skiva filén, häll över lite sås och strö över hackade valnötter. Servera med risotton, såsen och haricots verts med lite finhackad rödlök över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben