Fläskfilé med potatisgratäng och plommon

Serverar: 4 portioner

Riktigt god, grillad fläskfilé med plommonglace.

Ingredienser

  • 800 g putsad fläskfilé
  • Salt
  • Plommonglace
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 urkärnad och hackad spansk peppar
  • 200 g urkärnade hackade plommon
  • 1-2 msk maizenamjöl till redning
  • Salt
  • Sås
  • Halva satsen glace
  • 1 liten burk crème fraiche
  • Salt
  • Potatisgratäng
  • 1 kg mjölig potatissort, skalad och skuren i tunna skivor
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl riven cheddarost
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1½ dl mjölk
  • 2 msk maizenamjöl
  • Instruktioner

    1. Plommonglace: Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter.
    2. Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt. Tag av och spara hälften av glacen till såsen.
    3. Fläskfilén: Salta fläskfilén och låt den ligga i tio minuter. Grilla sedan på indirekt värme under lock eller i ugn. Pensla med glace var femte minut, fläskfilén bör ha en kärntemperatur på ca 70 grader. Kontrollera med kökstermometer.
    4. Ta av fläskfilén och vira in den i folie och låt den vila i minst 15 minuter innan den skärs upp (viktigt). Om man trancherar direkt så kommer köttet att tappa vätska).
    5. Sås: Blanda ingredienserna och smaka av med salt.
    6. Potatisgratäng: Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull, tillsätt den skivade potatisen och maizenamjöl. Koka upp alltsammans under ständig omröring, låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter.
    7. Blanda i den rivna osten och slå upp alltsammans i en ugnsfast form, grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn.
    8. Servera gärna med en god grönsallad och ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    sannej 18 oktober 2009

    I det här receptet använde jag endast gratängreceptet för köttet höll vi redan på med, helstekt lamm. Potatisgratängen rekommenderas den var super god och lätt att tillaga. Alla mina middagsgäster var mätta och nöjda och ville ha receptet på potatisgratängen.

    viralottan 1 januari 2010

    Även jag användebara potatisgratängsreceptet, och det var underbart gott. Strödde även lite riven ost över gratängen... Mums... Tack för ett gott recept. Det kommer jag göra fler gånger!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben