Fläskfilé med teriyakisås

Serverar: 4 portioner

Kan det bli något annat än gott när teriyakisås är inblandat.

Ingredienser

  • Ca 600 g fläskfilé
  • 2 msk margarin eller smör till stekning
  • Ugnsbakade potatisskivor
  • 2 stora bakpotatisar
  • 1-2 msk raps- eller matolja
  • Ca 1/2 dl hackad persilja
  • 1/2 tsk gourmetsalt, flingsalt
  • Sås
  • 1 dl vatten
  • 1/2-1 msk kalvfond, från flaska
  • 1 msk japansk soja
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk maizenaredning för mörka såser
  • 1 msk brun farin
  • 1/2-1 msk balsamvinäger
  • Ca 1 msk rostade sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader. Skär bort hinnor och eventuellt fett från fläskfilén. Skär den i inte för tunna skivor och bryn dem lätt i matfett. Låt köttet eftersteka under lock på rätt svag värme så att det blir genomstekt. Låt det ligga kvar i stekpannan så länge.
    2. Borsta potatisarna rena, skär i drygt 1 centimeter tjocka skivor och lägg i en oljepenslad liten långpanna eller ugnssäker form. Pensla också potatisskivorna med olja. Strö över hackad persilja och gourmetsalt. Sätt in i ugnen och låt formen stå i ugnen cirka 15 minuter. Vänd skivorna efter halva tiden.
    3. Ta upp köttskivorna ur stekpannan och värm kvarvarande sky. Häll på och hetta upp vatten med skyn. Vispa i kalvfond, soja, teriyakisås och svartpeppar. Rör i matlagningsyoghurt och hetta upp. Vispa i maizenaredning till lagom såskonsistens. Smaka av med farin och balsamvinäger. Ev mer kalvfond och/eller soja också.
    4. Lägg till sist i köttskivorna och hetta upp i såsen. Strö rostade sesamfrön över köttet. Servera med de bakade potatisskivorna och någon grönsak.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    mejliz 5 januari 2010

    Låter mumma =) ska jag testa

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben