Fläskfilé med ugnsstekt potatismix

Serverar: 4 portioner

En himla mumsig rätt som passar till alla tillfällen, mkt populär bland mina vänner :-)

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st basilika
  • 2 st vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • Potatismix
  • 1 kg potatis
  • 2 st lökar
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st rucolasallad
  • solrosskott
  • 12 st körsbärstomater
  • 100 g fetaost
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125°. 2. Putsa filén. Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra filén och bryn den runt om. Lägg på ugnssäkert fat och efterstek ca 40 min till innertemperaturen är 65-68°. Sätt termometern i den tjockaste delen. 3. Skala under tiden potatis och lök och skiva dem, ej för tunt. Häll olja i en långpanna och vänd potatis- och lökskivorna däri. 4. Lägg basilikablad och skalad vitlök i en matberedare eller smal skål med mixerstav. Mixa med olivolja och vatten till en grön sås. Smaka av med 1 krm salt. 5. Ta ut filén och höj ugnstemperaturen till 225°. Sätt in långpannan med potatis och lök. Låt steka ca 30 min. 6. Låt filén vila under folie. Inför serveringen skärs filén i skivor. 7. Ansa rucola och solrosskott, skölj tomaterna och tärna fetaosten. Ta ut potatisen och salta. Vänd i rucola, solroskott, tomater och fetaost. Sätt eventuellt in fläskfilén som hastigast i ugnen för lätt uppvärmning. Servera potatismixen på fat med fläskfilén ovanpå och ringla till sist basilikaoljan över köttet. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben