Fläskfilé Oscar med bearnisesås

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Fredagsmys är just vad denna rätt är.

Ingredienser

  • 2 fläskfiléer á 450 g
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pepper
  • 4 msk sambal oelek
  • Bearnaisesås
  • 2 skivor gul lök
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 1 stjälk persilja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • ½ tsk salt
  • Garnering
  • 250 g kokt sparris
  • 75 g kräftstjärtar eller hummer
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen: Blanda lök, peppar, persiljestjälkar, vinäger och vatten i en kastrull. Koka tills nästan hälften dunstat bort. Sila och behåll vätskan. Smält smöret i en annan kastrull. Lägg äggulorna i en kastrull och vispa dem kraftigt medan vinägerblandningen droppas i. Den får inte bli för varm för då kan den skära sig. Smaka av med salt.
    2. Ta bort fett och senor på filéerna. Bryn dem gyllenbruna i smör på alla sidorna. Salta och peppra. Pensla dem med sambal oelek och lägg dem på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Ugnnstek i 225 grader till en innertemp på 70 grader.
    3. Skär bort nedre delen på färsk sparris. Koka upp saltat vatten och lägg ner sparrisen. Vänta 30 sekunder och ta sedan upp sparrisstjälkarna och spola dem kalla.
    4. Skiva köttet och lägg på ett uppläggningsfat. Lägg på såsen och toppa med skaldjur. Servera sparris. Servera rätten ljummen eller kall. Ris är gott till.
    5. Tips!Byt ut såsen mot färdig bearnaisesås av god sort.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben