Fläskfilégryta med balsamicosås

Serverar: 3-4 portioner

Tid: 20 minuter

Urgott! Såsen är gudomlig och man kan nästan inte sluta äta den!

Ingredienser

  • 500-600 g fläskfilè
  • 1 klick smör att steka i
  • 250 g champinjoner (färska el frysta), skivade
  • 2 vanliga vitlöksklyftor el 1 king solo vitlöksklyfta
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk soja
  • 2 msk lätt créme fraiche el turkisk yoghurt
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Torkad salvia (färsk går också bra)
  • Ev maizenaredning
  • Instruktioner

    1. Putsa fläskfilén. Skär i skivor ca 1-1 ½ cm. Stek gyllenbruna i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg över fläskfilén i en gryta.
    2. Hacka svampen och vitlöksklyftorna, lägg över i stekpannan, strö över salvia och bryn en stund. Om man använder fryst svamp kan man hälla bort vattnet om man vill.
    3. Smula köttbuljongtärningen över köttet. Lägg över svampen och vitlöken i grytan. Häll på grädde, balsamico, soja, kalvfond och vattnet.
    4. Låt puttra ihop till en sås. Rör om och klicka i crème fraiche eller turkisk yoghurt. Koka ihop en stund. Tycker du inte såsen är tjock nog kan du reda av med lite maizenaredning.
    5. Servera tillsammans med potatis eller ris och en god sallad. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Shoutoutloud 17 september 2009

    supergott. åt detta igår. mycket uppskattat

    tallgatanb 28 november 2011

    Detta måste ni bara testa. Det var väldigt väldigt gott. Riktigt omtyckt av barn såsom vuxna. Gjorde det till 15 pers, gick kanon att göra grytan dagen innan och bara värma på sen. Tack för ett toppenrecept

    gemi 8 september 2012

    Det bästa vi ätit på mycket länge. Gjorde kokta potatis som krossades i en form, strödde rikligt med färsk salvia på och ringlade rikligt med olivolja över. Gratinerade sedan i ugn tills allt fått fin färg. Kanongott till!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben