Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

Serverar: 4 portioner

God fläskfilégryta.

Ingredienser

  • 1 fläskfilé, ca 500 g
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 250 g champinjoner, borstade eller sköljda
  • 8 schalottenlökar, klyftade
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelmos, eller äppeljuice
  • ½ tsk torkad dragon
  • Palsternacksmos
  • 600 g potatis, helst mjölig, skalad, i bitar
  • 400 g palsternacka, skalad, i bitar
  • ½ purjolök, skivad
  • 1+1 msk smör
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl färsk körvel, hackad
  • Instruktioner

    1. Ta bort senor och fett från fläskfilén. Skär den i tjocka skivor.
    2. Smält smöret i en stekpanna eller gryta och bryn fläskfilébitarna runt om på hög värme. Salta och peppra, använd 1 tesked salt och ett kryddmått peppar. Tillsätt champinjoner och lök. Fräs under omrörning.
    3. Vispa ut mjölet med vatten, häll i pannan och rör om. Sänk värmen och tillsätt grädde, senap, salt, peppar, äppelmos eller äppeljuice och dragon. Låt allt sjuda cirka fem minuter. Rör om då och då.
    4. Palsternacksmos: Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka, cirka 15 minuter. Häll av vattnet och mosa bitarna med en potatispress.
    5. Smält 1 matsked smör i en stekpanna och fräs purjolöken mjuk cirka 1 minut. Blanda purjolöken med moset. Tillsätt 1 matsked smör, citronsaft och skal, salt, peppar och körvel. Rör om och smaka av.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben