Flamberad äppletarte

Serverar: 8-10 portioner

Att flambera vid bordet medan gästerna ser på är en given succé.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • ½ ägg
  • Fyllning
  • 3-4 äpplen
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1-2 msk brun farin
  • Flambering
  • ½ dl konjak
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman vetemjöl, socker och matfett. Använd gärna matberedare.
    2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i cirka en timma.
    3. Kavla ut degen till en rund kaka, 28-30 cm i diameter och cirka 2 mm tjock.
    4. Lägg degkakan på en bakpappersklädd plåt. Nagga den med en gaffel. Förgrädda kakan mitt i ugnen i 10-12 minuter.
    5. Gör fyllningen: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smält matfettet i en stekpanna. Fräs äppelklyftorna några minuter på stark värme. Strö över brun farin. Låt klyftorna svalna.
    6. Lägg äppelklyftorna på degkakan i ett fint mönster. Grädda tarten mitt i ugnen ytterligare cirka 15 minuter.
    7. Vid serveringen flamberas tarten: Värm konjaken och häll den över tarten. Sätt en brinnande tändsticka till spriten så att den börjar brinna. Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben