Focaccia med oliver, rödlök och fetaost

Enkelt bröd som alla kan baka. Variera med andra smaker om du inte gillar oliver, rödlök eller fetaost.

Ingredienser

  • 25 g jäst (blå, för matbröd)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 3 dl ljummet vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • Topping
  • Olivolja eller vitlöksolja
  • Flingsalt
  • Torkad timjan
  • 10-15 st svarta oliver
  • ¼ rödlök
  • 20 g fetaost
  • Instruktioner

    Smula ner jäst i en skål. Häll i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt, rör om tills jästen löst upp. Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör om till en deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30-35 minuter. (Håll rumstemperaturen varm) Förbered en bakplåt med olivolja och flingsalt. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och knåda runt lätt. Lyft över till bakplåten och platta ut degen så att den blir ca 1-2 cm tjock. Jäs under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja eller vitlöksolja och strö lite flingsalt. Skär rödlöken i halvmånar och oliverna i ringar. Strö över dessa på brödet och smula sist över fetaosten. Baka brödet i mitten av ugnen, den ska få fin gyllene färg, ca 10-13 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben