Focaccia med rosmarinolja och rödlök

Ett gott och enkelt recept på det goda brödet som smakar härligt tillsammans med maten. Man kan använda andra smaksättningar om man önskar såsom körsbärstomater, svarta oliver m.m.

Ingredienser

  • Grunddeg
  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • Till plåten
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Smaksättning
  • 1 liten rödlökskuren i tunna ringar
  • Ca ½ dl olivolja
  • Några repade rosmarinkvistar
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Grunddeg: Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Gör under tiden den smaksatta olivoljan genom att hacka rosmarin och mortla ihop med olivolja.
    2. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två bakplåtsklädda och oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka (degen är kladdig men ta lite olja på fingraran) och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
    3. Strö över halvor av rödlöksringarna och tryck ner dem med fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med den smaksatta olja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben