Vem sa att moussaka måste göras i ugnen? Eller med potatis? Här är en lika enkel som festlig variant som är en fröjd för både öga och gom!
Om det blir fetaostkräm över efter uppläggningen, servera den gärna i en skål vid sidan om. För att göra rätten vegetarisk, byt ut köttfärsen mot quornfärs.
Ingredienser
1-2 aubergine
Salt
1-2 squash
2-3 bifftomater
Köttfärssås
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
400 g köttfärs
400 g färdig tomat- eller pastasås
Salt
Peppar
1 msk finhackad färsk oregano eller ½ msk torkad
Fetaostkräm
200 g fetaost
2 dl crème fraiche eller tjock yoghurt
Skal från ½ citron
Tillbehör
Några kvistar färsk timjan eller oregano
Grönsallad
Instruktioner
- Skiva auberginen. Strö över salt för att dra ur vätskan.
- Köttfärssås:
Skiva purjolöken fint och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i färsen och bryn den tills den fått lite färg. Tillsätt purjolök, vitlök och tomatsås. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sedan småputtra medan du gör i ordning grönsakerna och fetaostkrämen.
- Fetaostkräm:
Mixa ihop fetaost och créme fraiche till en slät kräm. Smaksätt med citronskal.
- Skiva squashen och tomaterna. Torka bort eventuell vätska från auberginen och stek den mjuk och nästan genomskinlig i olja. Stek squashen och tomaterna i en annan panna. Krydda köttfärssåsen med oregano och eventuellt lite mer salt och peppar.
- Servering:
Varva aubergineskivor, squash och tomat med köttfärs och fetaostkräm på varma tallrikar. Servera genast med grönsallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)