Förenklad moussaka

Serverar: 4 portioner

Vem sa att moussaka måste göras i ugnen? Eller med potatis? Här är en lika enkel som festlig variant som är en fröjd för både öga och gom! Om det blir fetaostkräm över efter uppläggningen, servera den gärna i en skål vid sidan om. För att göra rätten vegetarisk, byt ut köttfärsen mot quornfärs.

Ingredienser

  • 1-2 aubergine
  • Salt
  • 1-2 squash
  • 2-3 bifftomater
  • Köttfärssås
  • 1 liten purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olja till stekning
  • 400 g köttfärs
  • 400 g färdig tomat- eller pastasås
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk finhackad färsk oregano eller ½ msk torkad
  • Fetaostkräm
  • 200 g fetaost
  • 2 dl crème fraiche eller tjock yoghurt
  • Skal från ½ citron
  • Tillbehör
  • Några kvistar färsk timjan eller oregano
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Skiva auberginen. Strö över salt för att dra ur vätskan.
    2. Köttfärssås: Skiva purjolöken fint och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i färsen och bryn den tills den fått lite färg. Tillsätt purjolök, vitlök och tomatsås. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen sedan småputtra medan du gör i ordning grönsakerna och fetaostkrämen.
    3. Fetaostkräm: Mixa ihop fetaost och créme fraiche till en slät kräm. Smaksätt med citronskal.
    4. Skiva squashen och tomaterna. Torka bort eventuell vätska från auberginen och stek den mjuk och nästan genomskinlig i olja. Stek squashen och tomaterna i en annan panna. Krydda köttfärssåsen med oregano och eventuellt lite mer salt och peppar.
    5. Servering: Varva aubergineskivor, squash och tomat med köttfärs och fetaostkräm på varma tallrikar. Servera genast med grönsallad.

    Liknande recept

    2.1
    1 h 30 min
    4
    49
    4.5
    1 h 10 min
    6
    4
    4.6
    45 min
    4-5
    13

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben