Fond - räkor eller skaldjur

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Att ta vara på räkskalen efter färska räkor är en självklarhet för mej och kan jag inte använda dem genast så lägger jag dem i frysen till ett senare tillfälle. En skaldjursfond kan du själv avgöra om den skall vara mild eller mer 'hummer'-smak på.

Ingredienser

  • 1 kg räkskal, hummerskal eller havskräftor
  • 1 morot
  • 1/4 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 del tomatpuré
  • 5 cl konjak
  • 8 vitpepparkorn
  • Ett par persiljekvistar
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 tärning fiskbuljong el. en skvätt koncentrerad fiskfond
  • 1/2 dl rapsolja (el. annan olja utan smak)
  • 3 dl grädde om du skall anv. fonden genast
  • Instruktioner

    1. Rensa och hacka alla grönsakerna. Bryn skalen i en vid kastrull i oljan (när skalen bryns i oljan frigörs smakerna från skalen) Tillsätt tomatpurén och fräs någon minut Tillsätt alla grönsaker och kryddor och fräs med i oljan några minuter. Häll i kojaken och bränn (flambera) av skal-röran. Tillse att fläkten inte är på och att du har fritt ovanför kastrullen. Häll i vinet och fyll på med vatten så det precis täcker skalen. Låt småkoka i ca 30 min - sila av genom silduk eller finmaskig sil. Reducera fonden efter smak.
    2. Tips: 1. Ju mer du bryner skalen ju kraftigare smak får du på fonden. 2. Om du vill spara fonden, häll den i istärningspåsar och frys den. Då kan du bara ta ut några 'fondtärningar' och använda i din sås. 3. Om du skall göra en sås eller soppa direkt, använd grädde istället för vatten när du kokar fonden. (grädden hjälper till att dra ut smakerna)

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mallorca 9 augusti 2008

    Toppenrecept. Tack

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben