Fräsig päronkaka med kardemumma

Serverar: 10-12 portioner

Saftig kaka med dinkelmjöl. Innehåller havredryck och olja istället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg - kakan blir luftig och fin ändå.

Ingredienser

  • 3½ dl siktad dinkelmjöl eller vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 krm salt
  • 2½ dl havredryck
  • 1 dl neutral rapsolja
  • 300 g päron, fast sort
  • ½ dl mandelspån
  • Olja och vallmofrön till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt havredryck och rapsolja. Rör till en jämn smet. Dela och kärna ur päronen. Skär ½-1 päron o tunna skivor och resten i mindre bitar. Rör ner päronbitarna i smeten.
    3. Olja en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa med vallmofrön. Häll i smeten. Toppa med päronskivorna i ett fint mönster. Strö mandelspån över.
    4. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, kontrollera med en provsticka att kakan är torr. Låt kakan svalna helt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben