Underbar gratäng där ingredienserna smälter samman till en sagolikt god och mättande festmåltid! En grönsallad och ett glas gott rödvin till sätter pricken på i:et. Trots de ganska få ingredienserna blir det en riktig festmåltid som räcker till många.
Ingredienser
1 stort blomkålshuvud
1 liter vatten
1-2 tsk salt
12 skivor vitt formbröd
2-3 msk svensk senap ex.skånsk slottssenap
2-3 msk margarin
300 g god hårdost
7 dl mjölk
2 ägg
Salt
Peppar
Paprikapulver
Smör eller margarin, i klickar
Instruktioner
- Koka blomkålen i delar i vatten och salt tills den är mjuk. Slå av vattnet och låt blomkålen rinna av i en sil.
- Skär osten i cm tjocka bitar. Smörj en form, bred margarin på brödet och sedan senap.
- Placera ett lager senapsbröd i botten på formen, lägg på ost över brödskivorna. Häll ut all blomkål över osten, täck med ett nytt lager senapsbröd ovanpå blomkålen, avsluta med ost.
- Knäck äggen i en skål eller bunke och vispa upp äggen lätt.
- Koka upp mjölken och slå den över äggen, salt, peppar och paprikapulver blandas i. Häll den varma äggblandningen över blomkålsgratängen. Låt vila till nästa dag. Nu har alla ingredienser smält samman, placera blomkålsformen i ca 200 grader - 225 graders varm ugn i ca 1 timme. Servera!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Har ändrat L till Liter i beskrivningen om vatten, vänligen godkänn receptet Tack Martina63