Ett frasigt pajskal fylls här med en mjuk och smakrik kräm som täcks med glaserade citroner. Servera pajen med kall, vispad grädde.
Ingredienser
225 g fryst pajdeg
½ dl hackad mandel
1 msk farinsocker
Fyllning
5 stora citroner
2½ + 1 dl strösocker
3 ägg
4 äggulor
75 g smör eller margarin
1 dl kesella
3 msk citronmarmelad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form, 20x28 cm. Låt pajdegen tina lite. Blanda mandel och farinsocker. Strö hälften av blandningen ovanpå degen. kavla ut degen på ett mjölat underlag. Vänd degen. Strö på resten av blandningen, kavla. Klä formen med degen. Täck pajdegen med folie, vik upp foliet längs kanten. Förbaka pajskalet i 10 minuter. Ta bort foliet och baka i ytterligare 10 minuter. Ta ut pajformen och låt svalna.
- Sätt ugnen på 225 grader. Riv skalet och pressa saften ur en citron. Skala och skiva de andra citronerna tunt.
- Lägg det rivna skalet och saften av citronen, 2½ dl socker, ägg och äggulor i en kastrull. Värm på svag värme och vispa tills sockret har smält och äggen är helt finfördelade. Tillsätt matfettet och vispa tills blandningen börjar sjuda och är så tjock att den fastnar på baksidan av en sked. Vispa ner kesellan och sjud upp.
- Häll krämen i pajskalet. Smält 1 dl socker i ½ dl vatten, låt det inte bli brunt. Låt citronskivorna dra i lagen i ca en minut. Ta upp skivorna med en hålslev och klä pajens yta med dessa. Sätt in i ugnen och baka i 10-15 minuter tills pajen är fast. Smält citronmarmeladen i en kastrull och sila den. Pensla pajen med marmeladen.
Liknande recept
Kommentarer (0)