Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare!
Ingredienser
1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
5 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
Färsk timjan
Färsk persilja
Svartpeppar
2 msk vetemjöl
Instruktioner
- Hacka den gula löken i mindre bitar.
- Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
- Skär morötterna i tunna stavar och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål. Dela ev skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
- När det är ca 5 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter, steklök, champinjoner och sidfläsk.
- Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.
Liknande recept
Kommentarer (0)