Fransk delikatessgryta

Serverar: 4 portioner

Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare!

Ingredienser

  • 1 kg nötkött
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 5 steklökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 vitlöksklyftor
  • 250 g skogschampinjoner
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 4 dl oxbuljong
  • 1 flaska rött, fylligt vin
  • 1 tsk salt
  • Färsk timjan
  • Färsk persilja
  • Svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Hacka den gula löken i mindre bitar.
    2. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
    3. Skär morötterna i tunna stavar och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål. Dela ev skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
    4. När det är ca 5 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter, steklök, champinjoner och sidfläsk.
    5. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben