En läcker, spännande tårta med botten av härlig choklad, len kastanjepuré och med en svag doft av vanilj. Täck med mörk choklad och lägg dekorativa kanderade syrener ovanpå. Tårtan har franskt ursprung och kan med fördel serveras till ett glas vitt vin på franskt vis.
Ingredienser
Botten
125 g smör eller margarin
125 g mörk choklad med hög kakaohalt
1 burk kastanjepuré naturell, ca 425 g
2 dl socker
2 msk Vanila eller 3 msk vanillinsocker
3 ägg
Garnering
125 g mörk choklad med hög kakaohalt
1 msk smör eller margarin
2 msk grovhackade pistagemandlar eller
kanderade syrener
Till servering
3 dl vispad grädde
1 msk florsocker
2 msk konjak
Instruktioner
- Skär smöret i bitar och lägg dem i en skål. Bryt ned chokladen över skålen och ställ den i en kastrull med hett vatten. Låt allt smälta över svag värme och rör om då och då. Låt det svalna.
- Rör samman kastanjepuré med socker och Vanila till en jämn smet. Tillsätt chokladblandningen och rör allt smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten kraftigt mellan varje ägg.
- Smörj och mjöla en 1½-liters rund form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175° ca 35 minuter. Låt kakan svalna. Lossa den och ta bort kanten. Förvara kakan väl övertäckt i kyl 1-2 dygn.
- Bryt chokladen till garneringen i en djup tallrik. Tillsätt smöret och låt allt smälta över en kastrull med kokande vatten. Lägg kastanjebottnen på ett fat. Bred chokladen över bottnen, även på kanten. Strö på pistagemandel eller kanderade syrener och låt tårtan stå kallt 1 timme.
- Vispa grädden ganska hårt och rör ned florsocker och konjak. Servera tårtan med konjaksgrädden.
Liknande recept
Kommentarer (0)