Fransk köttfärspaj med potatismos

Serverar: 4 portioner

En superläcker och enkel paj! En variant av engelsmännens Shepherd´s pie med fransk touch. Ersätt gärna en del av potatisen med jordärtskocka eller rotselleri, det blir också gott.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • Smör
  • 500 g köttfärs
  • 2 msk ox- eller kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 160 g rökt sidfläsk
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 dl syltlök
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Potatismos
  • 500-600 g mjölig potatis
  • 1-1½ dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 ägg
  • 1½ dl riven ost
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Fräs i smör utan att det tar färg. Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, tomatpuré, rödvin och vatten. Koka under lock i 30-35 minuter.
    3. Strimla sidfläsket och dela stora champinjoner. Bryn sidfläsk och champinjoner i smör. Lägg ner i grytan, tillsammans med syltlöken när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Värm mjölken. Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt tillsammans med mjölken. Blanda i smör, ägg och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
    5. Lägg färsen i en ugnssäker form och bred moset över. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 minuter. Servera med en god sallad.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2
    4.3
    20 min
    4
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben