Fransk köttfärspaj med potatismos
En superläcker och enkel paj! En variant av engelsmännens Shepherd´s pie med fransk touch. Ersätt gärna en del av potatisen med jordärtskocka eller rotselleri, det blir också gott.
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
Smör
500 g köttfärs
2 msk ox- eller kalvfond
1 msk tomatpuré
2 dl rödvin
1 dl vatten
160 g rökt sidfläsk
150 g färska champinjoner
1 dl syltlök
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Potatismos
500-600 g mjölig potatis
1-1½ dl mjölk
2 msk smör
1 ägg
1½ dl riven ost
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Servering
Sallad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Fräs i smör utan att det tar färg. Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, tomatpuré, rödvin och vatten. Koka under lock i 30-35 minuter.
- Strimla sidfläsket och dela stora champinjoner. Bryn sidfläsk och champinjoner i smör. Lägg ner i grytan, tillsammans med syltlöken när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Värm mjölken. Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt tillsammans med mjölken. Blanda i smör, ägg och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg färsen i en ugnssäker form och bred moset över. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Servera med en god sallad.
Liknande recept
Kommentarer (0)