Fransk kolatårta

Serverar: 15 portioner

Den krämiga och mjuka kolakrämen gör denna tårta till en sann dröm. Kolatårtan kan serveras antingen kall eller ljummen och gärna med en klick grädde.

Ingredienser

  • Botten
  • 1½ dl hasselnötskärnor, 100 g
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • Kolakräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffepulver
  • Garnering
  • Chokladkaffebönor
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna. Rör matfett och socker poröst.
    2. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör mellan varje ägg. Blanda ner de malda nötkärnorna i smeten.
    3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.
    4. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Lossa formens kant. Låt bottnen svalna.
    5. Gör kolakrämen. Häll grädde, socker, sirap och hälften av matfettet i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme till en kolaliknande konsistens, cirka 1 timma.
    6. Rör ner resten av matfettet i kolakrämen. Tillsätt vaniljsocker och kaffepulver. Låt kolakrämen kallna.
    7. Spänn fast kanten runt bottnen på nytt. Häll kolakrämen över kakan. Låt stå i kylen tills den ska serveras.
    8. Lägg över tårtan på ett serveringsfat. Garnera med chokladkaffebönor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben