Fransk kycklinggryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Klassisk fransk gryta. Görs normalt med rött vin, men vitt vin går också bra varvid karaktären ändras på ett intressant sätt. Andra kryddor och rotsaker kan ingå. Klassiskt är att tillaga höna eller tupp (qoq = tupp), vilket då kräver längre koktid.

Ingredienser

  • 1 st Kyckling (stor)
  • 12 st Lök (små schalottenlök)
  • 2 klyftor Vitlök
  • 2 styck Morot
  • 200 gram Champinjon (färsk)
  • Matfett till stekning
  • 3 msk Kycklingfond
  • 5 dl Rödvin
  • 2 Lagerblad
  • 150 g Sidfläsk (rökt el. rimmat)
  • 1 st Purjolök
  • 1 knippa Persilja (blad)
  • 1 msk Timjan (färsk, hackad)
  • 1 msk Matlagningsmjöl
  • Salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och grovskär lök, vitlök och morot. Dela större svampar i mindre bitar. Skär kycklingen i bitar.
    2. Fräs lök morot och svamp i panna med lite matfett några minuter på medelvärme utan att bränna. Lägg över i en stor gryta.
    3. Bryn kyckling i omgångar i panna med matfett på medelhög värme tills de är fått färg runtom. Lägg kycklingen i grytan. Skölj ur pannan med vatten. Häll i grytan. Tillsätt rödvin, fond, lagerblad och vatten så att det täcker. Låt sjuda i ca 30 minuter.
    4. Stek fläsk: Tärna fläsket och stek det knaprigt i panna utan fett på hög värme i cirka 5 minuter. Lägg i grytan.
    5. Sista 5 min: Skiva purjolök och tillsätt. Rör ut lite mjöl i lite vatten och tillsätt. Tillsätt timjan och persilja. Koka upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben