Fransk lökpaj

Serverar: 4 portioner

En äkta fransk lökpaj, tarte à l´lignon, är absolut värd en bekantskap. Recepten varierar något mellan de olika landskapen, just det här receptet kommer från Alsace i nordöstra Frankrike.

Ingredienser

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 stora gula lökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 50 g riven ost, parmesan eller grevé
  • Salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Riven muskotnöt
  • Instruktioner

    1. Hacka samman mjöl och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i minst en timma.
    2. Skala och hacka eller strimla löken under tiden. Fräs löken i lite matfett minst tio minuter på svag värme utan att den får färg.
    3. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanten.
    4. Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor.
    5. Häll blandningen i formen. Grädda pajen i 200 grader, ca 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben