En äkta fransk lökpaj, tarte à l´lignon, är absolut värd en bekantskap. Recepten varierar något mellan de olika landskapen, just det här receptet kommer från Alsace i nordöstra Frankrike.
Ingredienser
3½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 äggula
3 msk kallt vatten
Fyllning
4 stora gula lökar
2 msk smör eller margarin
3 ägg
50 g riven ost, parmesan eller grevé
Salt
1 krm vitpeppar
Riven muskotnöt
Instruktioner
- Hacka samman mjöl och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i minst en timma.
- Skala och hacka eller strimla löken under tiden. Fräs löken i lite matfett minst tio minuter på svag värme utan att den får färg.
- Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanten.
- Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor.
- Häll blandningen i formen. Grädda pajen i 200 grader, ca 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.
Liknande recept
Kommentarer (0)