Perfekt gratäng som man kan förbereda dagen innan.
Ingredienser
1 1/2 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost
Instruktioner
Dagen före:
Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör om då och då.
Häll potatisblandningen i ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
Serveringsdag:
Sätt ugnen på 175°. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.
Mmmmmm denna potatisgratäng slår alla med hästlängder.Alla jag bjudit den på älskar den.(säger de iaf)
Elis
sivjohn22 mars 2008
Fantastiskt god och helt perfekt att man kan förbereda den i god tid innan. Jag använde Becel 7 % istället för vispgrädde och den blev krämig och god ändå. Använde också 17% ost
ida8525 november 2008
denna verkar jätte god ! har aldrig testat att ha ost på potatisgratäng förut! (:
Ulrika9110 maj 2009
Tack för ett bra recept! Lagade det idag, la till en lök och bytte 3 dl vispgrädde mot 3,5 dl mellangrädde. Gick utmärkt. Min potatisgratäng fick bara vila en timme innan den åkte in i ugnen men det verkade inte göra nåt, den blev god.Jag har ingen matberedare, men en osthyvel gick utmärkt :)
evaullabritt31 december 2013
Jag har två gratänger på gång till nyårsmiddagen 2013. Det ser lovande ut, krämigt och fint. Jättebra att kunna förbereda i god tid.
Mmmmmm denna potatisgratäng slår alla med hästlängder.Alla jag bjudit den på älskar den.(säger de iaf) Elis
Fantastiskt god och helt perfekt att man kan förbereda den i god tid innan. Jag använde Becel 7 % istället för vispgrädde och den blev krämig och god ändå. Använde också 17% ost
denna verkar jätte god ! har aldrig testat att ha ost på potatisgratäng förut! (:
Tack för ett bra recept! Lagade det idag, la till en lök och bytte 3 dl vispgrädde mot 3,5 dl mellangrädde. Gick utmärkt. Min potatisgratäng fick bara vila en timme innan den åkte in i ugnen men det verkade inte göra nåt, den blev god.Jag har ingen matberedare, men en osthyvel gick utmärkt :)
Jag har två gratänger på gång till nyårsmiddagen 2013. Det ser lovande ut, krämigt och fint. Jättebra att kunna förbereda i god tid.