Fransk potatisgratäng - Tartiflette des aravis

Serverar: 4 portioner

Det finns många sätt att tillaga Tartiflette här är ett av dem...

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 2 dl solrosolja
  • 1 gul lök
  • Smör
  • 3 dl vitt vin
  • 250 g tärnat, rökt eller rimmat fläsk
  • 900 g Reblochonost eller ca 900 g Brie
  • eller 900 g Vacherolost
  • 5 msk vispgrädde
  • Rosmarinkvist
  • Persilja, hackad
  • Tillbehör
  • Blandade charkuterier
  • Grön sallad
  • Vinägrettsås
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader. Skala och koka potatisarna tills de är nästan färdiga, dvs mjuka utan att falla sönder. Ca 10-15 min. Låt potatisen svalna något och skiva i ½ cm tjocka skivor.
    2. Hacka löken och fräs den på låg värme i några minuter utan att den får färg. Häll över vinet och tillsätt fläsktärningarna.
    3. Lägg ut hälften av potatisen i botten av en smörad gratängform, lägg på hälften av fläsket och hälften av löken. Skär osten i långa skivor och sprid ut hälften ovanpå, strö över hackad rosmarin. Upprepa proceduren en gång till och avsluta med osten. Slå över grädden.
    4. Grädda i 225 grader ca 10-25 min, servera med hackad persilja på toppen.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    hanna_s 24 september 2009

    En fundering. När ska man ha i solrosoljan? Tänkte att det låter mycket med 2 dl för att fräsa löken i....

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben