Fransk sommargryta

Serverar: 4 portioner

Det är också från dessa trakter som vi hämtar inspiration till den ljusa fläskfilégrytan smaksatt med katrinplommon och äpplen.

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 2 + 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 morötter
  • 3 gula lökar
  • 3 äpplen
  • 100 g katrinplommon
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 1/2 msk konc. kalvfond
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Skär morötter och äpplen i bitar och de gula lökarna i klyftor. Dela katrinplommonen på mitten.
    2. Skär köttet i 2-3 centimetertjocka skivor som trycks ut lätt med knuten hand. Stek köttet hastigt i 1 msk smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek grönsakerna någon minut.
    3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt vatten, vin och grädde. Låt koka upp, därefter sänks värmen så vätskan bara sjuder sakta. Lägg i grönsakerna från pannan samt plommon, äpplen, finhackad vitlök, timjan, lagerblad samt slå i kalvfond.
    4. Sjud grytan 10-15 minuter. Därefter läggs köttet i och allt får sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben