Fransk tårtlängd

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 40 minuter

Detta recept kommer från en fransk receptsamling. Glutenfritt

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g ca 3 dl nötkärnor
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl socker
  • Fyllning och garnering
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk körsbär i sockerlag
  • Alt. 1 pkt 250 g frysta björnbär
  • Instruktioner

    Rosta nötkärnorna i en långpanna i ugnen i 175 grader några minuter så framträder nötsmaken bättre. Skaka panna då och då. Du kan också rosta nötterna i en stekpanna ovanpå spisen. Skak hela tiden så att nötterna inte bränns. Lägg dem sedan i en handuk eller hushållspapper och gnugga dem så att skalen lossnar. Lägg nötkärnorna i omgångar i en mortel och stöt dem grovt. Eller hacka dem i en matberedare. Blanda dem med bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar. Fortsätt att vispa till smeten är blank och vit. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna 20x20 cm. Vänd ner nötterna i marägnsmeten. Bred ut den i långpannan, men inte ända ut i kanterna. Spara ca 1 cm så att smeten går plats att utvidga sig under gräddningen. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader ca 40 minuter. Marängen ska få lite färg. Låt den kallna i långpannan. Stjälp upp den på ett galler. Dra bort bakplåtspapperet. Dela bottnen i 2 längder. Lägg inte samman bottnarna förrän strax innan tårtan ska serveras. Vispa grädden bred ut lite av den utefter kanterna på en av bottnarna. Fyll mellanrummet med avrunna eller tinade bär. Lägg på nästa botten. Garnera med grädde och bär och servera tårtan genast.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben