Dessa franska smörkakor är spröda och doftar vanilj. De passar perfekt till fikastunden men var försiktig när du lägger upp dem på kakfatet så att de inte bryts.
Ingredienser
3½ dl vetemjöl
1 nypa salt
1 1/4 dl florsocker
130 g osaltat smör i tärningar
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Instruktioner
- Blanda mjöl, salt, florsocker och smör i en bunke eller en matberedare med kniven isatt. Arbeta blandningen tills den blir smulig. Tillsätt äggulor och vaniljsocker. Arbeta ihop till en deg.
- Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord och forma en degrulle. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Mjöla bakytan lätt och kavla ut degen till en platta, ca 5 mm tjock. Tryck ut cirklar med hjälp av ett mått eller liknande.
- Lägg ut kakorna glest på bakplåtspappersklädd plåt. Knåda samman den överglivna degen och tryck ut kakor tills degen är slut.
- Pensla kakorna med vispat ägg. Ställ plåten svalt 15 minuter om det finns möjlighet, låt annars plåtarna stå i rumstemperatur. Pensla kakorna ytterligare en gång med det uppvispade ägget. Gör ett fint mönster i kakorna med hjälp av en gaffel.
- Grädda 12-15 minuter eller tills de ser gyllene ut. Låt kakorna svalna på plåten innan du lägger dem på ett galler. Kakorna måste svalna helt innan de ska läggas i burkar med tättslutande lock.
Liknande recept
Kommentarer (0)