Frusen jordgubbskupol Romana
En underbar efterrätt med en botten av mandelmassa och en jordgubbskupol med innehåll av bla. mascarpone, grädde, rom och anislikör.
Ingredienser
200 g mandelmassa
2 ägg
½ dl vetemjöl
Finrivet skal och några droppar saft av 1 citron
Smält smör till formen
Kupol
2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl socker
4 äggulor
4 äggvitor
4 dl grädde
200 g mascarpone
3 dl jordgubbspuré (grovt mixade jordgubbar)
Finrivet skal av 1 citron
2 cl rom, gärna mörk
2 cl anislikör
50 g riven mörk choklad till garnering
Jordgubbar till garnering
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
Pensla en springform, ca 20 cm i diameter, med smält smör. Klipp ett passande bakplåtspapper och lägg i botten på formen, pensla även papperet med smält smör.
Riv ner mandelmassan fint i en bunke och vispa i ett ägg i taget. Sikta i mjölet genom en sil eller sikt och vänd ner citronskal och saft.
Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter tills kakan har fått en gyllenbrun färg.
Ta ut kakan och låt den svalna, lossa pappret.
- Jordgubbskupol:
Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, socker och äggulor fluffigt. Vispa uppäggvitorna för sig och grädden för sig.
Rör ut mascarponen i äggulesmeten, lyft upp gelatinbladen ur vattnet, smält gelatinet i en kastrull och rör ner det i smeten.
- Vänd i jordgubbspuré, citronskal, rom och likör. Vänd sist i den vispade grädden och äggvitan.
Fyll en rostfri, kupolformad skål med smeten och lägg botten ovanpå.
- Ställ in skålen i frysen i minst 6 timmar.
Doppa skålen hastigt i varmt vatten och lossa den. Vänd upp på ett fat och garnera med riven choklad och jordgubbar.
Liknande recept
Kommentarer (0)