Frusen jordgubbskupol Romana

Serverar: 10 portioner

En underbar efterrätt med en botten av mandelmassa och en jordgubbskupol med innehåll av bla. mascarpone, grädde, rom och anislikör.

Ingredienser

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • Finrivet skal och några droppar saft av 1 citron
  • Smält smör till formen
  • Kupol
  • 2 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 4 dl grädde
  • 200 g mascarpone
  • 3 dl jordgubbspuré (grovt mixade jordgubbar)
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 2 cl rom, gärna mörk
  • 2 cl anislikör
  • 50 g riven mörk choklad till garnering
  • Jordgubbar till garnering
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 175 grader. Pensla en springform, ca 20 cm i diameter, med smält smör. Klipp ett passande bakplåtspapper och lägg i botten på formen, pensla även papperet med smält smör. Riv ner mandelmassan fint i en bunke och vispa i ett ägg i taget. Sikta i mjölet genom en sil eller sikt och vänd ner citronskal och saft. Häll smeten i formen och grädda i 15-20 minuter tills kakan har fått en gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt den svalna, lossa pappret.
    2. Jordgubbskupol: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, socker och äggulor fluffigt. Vispa uppäggvitorna för sig och grädden för sig. Rör ut mascarponen i äggulesmeten, lyft upp gelatinbladen ur vattnet, smält gelatinet i en kastrull och rör ner det i smeten.
    3. Vänd i jordgubbspuré, citronskal, rom och likör. Vänd sist i den vispade grädden och äggvitan. Fyll en rostfri, kupolformad skål med smeten och lägg botten ovanpå.
    4. Ställ in skålen i frysen i minst 6 timmar. Doppa skålen hastigt i varmt vatten och lossa den. Vänd upp på ett fat och garnera med riven choklad och jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben