Fullkornspaj med äpplen

Serverar: 6 portioner

Den här sunda versionen av klassisk äppelpaj kryddas med kanel och kryddpeppar. En härlig dessert. 456 kcal/portion

Ingredienser

  • 8 gröna äpplen, skalade, urkärnade och tärnade
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 3 msk strösocker
  • 2½ dl fullkornsmjöl av vete
  • 2½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kanel
  • ½ tsk mald kryddpeppar
  • 1 dl råsocker
  • 125 g margarin 60 % fett, samt smör till formen
  • 1 uppvispat ägg
  • Instruktioner

    1. Lägg de tärnade äpplena i en kastrull med 1 msk citronsaft och strösocker. Lägg på locket och sjud 15 minuter på låg värme, rör om ofta, tills äpplena är mjuka utan att vara mosiga. Ta av från värmen och ställ åt sidan för att svalna.
    2. Sikta ner mjölsorterna, bakpulver, kanel och kryddpeppar i en mixer eller matberedare, lägg även i korn som fastnar i solen. Tillsätt sockret och häll i margarin och resten av citronsaften under mixning. Mixa tills väl blandat. Tryck ihop degen till en boll, vira in i plastfolie och kyl 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, ca 20 cm i diameter. Dela degen i två bitar, den ena något större än den andra. Kavla ut den stora biten mellan bakplåtspapper så att den täcker bottnen av formen. Pressa ner degen i formen så att den täcker kant och botten. Ansa kanterna. Kavla ut resten av degen på samma sätt till ett lock och lägg åt sidan.
    4. Häll äpplena i formen och lägg på deglocket. Pressa ihop kanterna. Grädda 35 minuter tills den är gyllene.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben