Getostlasagne med ratatouille

Serverar: 6 portioner

En grön allt i ett rätt som bara blir bättre om den lagas en dag i förväg.

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor med spenat
  • 1 dl riven parmesan
  • Olivolja
  • Smör till formen
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Getostsås
  • 50 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 1 liter mjölk, 3%
  • 250 g getost av chévre typ
  • 2 msk flytande honung
  • Ratatouille
  • 1 zucchini, ca 250g
  • 1 aubergine ca 300g
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk oregano
  • 3 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Börja med getostsåsen. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med mjölken, lite i taget under vispning. Låt såsen småkoka 3-4 minuter, rör då och då.
    2. Ta från värmen. Skär bort ev kant på osten. Bryt osten i bitar och vispa ner den i såsen så den smälter. Tillsätt honung samt 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Skär zucchinin i ½ cm tjocka skivor och auberginen i 2 cm stora tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikan i 2 cm stora bitar. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i 2 msk olja i en stor kastrull utan att det tar färg.
    5. Tillsätt grönsaker och örtkryddor. Fräs 4-5 minuter tills grönsakerna fått lite färg. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med ett par minuter. Häll i tomaterna. Låt småkoka utan lock till en tjock sås, ca 5 minuter. Tillsätt socker och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
    6. Smörj en ugnssäker form ca 25x35 cm. Lägg 4 lasagneplattor i bottnen. Lägg på lite getostsås och ratatouille. Lägg ytterligare ett lager och upprepa så att det blir 4 lager lasagneplattor. Översta lagret ska vara getostsås.
    7. Strö över den rivna parmesanosten. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om det börjar bli bränt. Servera med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben