Gifflar med vitlökssmör

Serverar: 32 portioner

Perfekta gifflar

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 4 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk strösocker
  • 1,3 liter vetemjöl, 780g
  • Fyllning
  • 50–75 g mjukt smör
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 msk sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Dela jästen i småbitar ner i en degskål. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vattnet. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Häll den över jästen och rör om så allt löser sig. Tillsätt ägg, salt, socker och drygt 1 liter av mjölet. Arbeta allt till en smidig deg och tillsätt efterhand mer mjöl. Täck degen med bakduk och låt den jäsa ca 30 min. Blanda smöret till fyllningen med 2 pressade vitlöksklyftor. Dela den färdigjästa degen i fyra delar och kavla ut varje till en rundel som delas i åtta snibbar. Lägg en klick vitlökssmör på varje snibb och rulla ihop, börja från den breda sidan. Forma till gifflar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa väl under bakduk 30–40 min. Sätt under tiden ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö ev. på lite sesamfrö efter penslingen. Grädda något under mitten av ugnen 7–8 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
    2. Tips: Degen kan också smaksättas med örtkryddor t ex basilika. För lite större bröd gör 24 st och förläng gräddningstiden något. Bröden kan frysas, men förpacka väl, så att annat ej tar smak.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    32
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben