Gräddfilskaka med chokladglasyr

Serverar: 16 portioner

En annan variant på choklad kaka.

Ingredienser

  • 225 g osaltat smör
  • 4,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl gräddfil
  • 2 st rivet skal av citron
  • Glasyr
  • 1,5 dl mjölk
  • 250 g choklad (blockchoklad eller Marabous mörka)
  • 2 st äggulor
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    Gör i ordning en rund kakform. Sätt ugnen på 160 grader. Rör smöret mjukt och tillsätt socker och vaniljsocker. Rör endast tills allt är välblandat Tillsätt äggen ett i taget. Rör om efter varje, endast tills det är blandat. Fortsätt att röra om i cirka en minut efter sista ägget. Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt mjölblandningen, växelvis med gräddfilen, till äggsmeten. Mjölblandningen tillsätts tre gånger och gräddfilen två gånger Rör bara tills allt är välblandat. Blanda i det rivna citronskalet.Häll smeten i formen och grädda den i cirka 90 minuter. Testa med en tandpetare för att se kakan är genomgräddad. Ta den ur formen och låt den kallna. Gör glasyren: Värm mjölken i en kastrull och lägg i chokladen.Låt den smälta i mjölken. Ta den från värmen. Vispa ägggulorna lätt i en skål. Vispa ner hälften av chokladblandningen i äggulorna. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen medan du vispar.Sjud en minut under omrörning och vispa ner vaniljsockret.Häll blandningen i en skål och låt svalna. Vispa den sedan med en elvisp tills den tjocknar. Fördela glasyren på ovansidan av kakan och bred ut den till kanterna så att det bildas mjuka fåror.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    smarrig 27 mars 2009

    Underbart god kaka! Tusen tack för ett mycket bra recept!! Vet inte om jag var onödigt snål med glasyren, men den blev dubbelt för mycket, så den frös jag ner och kan använda den till en till kaka.. :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben