Gräddkolabullar med saffran

Serverar: 25-30 portioner

Tid: 2 timmar

Underbart saftiga bullar som ger mersmak. Måste erkänna att det verkligen är antibantarbullar, men ack så goda. Serverade med kaffe och glögg till jul så gör ni succé. Själv gör jag dem hela året men utesluter då saffran och dubblar istället kardemummamängden. Jag rekommenderar aluminiumformar så de jäser på höjden.

Ingredienser

  • 50 g jäst (söta degar)
  • 150 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 sockerbit
  • ½ g saffran (1 paket)
  • ½ tsk kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 1 dl O´hoj kolasås (eller egengjord)
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Brunt farinsocker
  • Instruktioner

    Smält smöret och häll i grädden, låt bli 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan, rör om till jästen löst sig. Lägg sockerbiten och saffran i en mortel och mortla till det är ett jämnt pulver. Tillsätt ägg, saffran, salt, kardemumma, vaniljsocker och strösocker i vätskan och blanda. Häll i vetemjöl och knåda med degkrokar till en smidig men lös deg. Fyll bullformar till strax under kanten med degen, gärna aluminiumformar. Tryck ner pipen på kolasåstuben i bullarna och tryck i lite sås. Med egengjord kolasås använder ni en sprits. Låt jäsa övertäckta på varm plats i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader Pensla bullarna med uppvispat ägg och sprid över pärl och farinsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (8)

    imminn 14 november 2012

    Hej! Springer omedelbart till affären och köper kolasås. Här ska bakas, de låter himmelskt goda. Jag återkommer med bedömningen. Ha det gott! MVH Imminn

    Anderstam 14 november 2012

    Lycka till! En liten varning är att dom kan vara beroendeframkallande! :)

    imminn 15 november 2012

    Jag säjer bara himmelskt goda. Det är nog något med det godaste i "bullväg" jag har ätit. Ni får självklart en 5a i betyg. Ha det gott! MVH// Imminn

    bigganv 15 november 2012

    Har du provat att göra dem utan saffran? Saffran gillas inte här hemma.....

    bigganv 15 november 2012

    Har du provat att göra dem utan saffran? Saffran gillas inte här hemma.......

    Anderstam 15 november 2012

    Det går helt perfekt! Öka gärna mängden kardemumma om ni utesluter saffran.

    lija 25 november 2012

    Dessa måste jag ju testa:)hur mycket kolasås sätter du ungefär i varje bulla?

    Anderstam 25 november 2012

    Hej! Till en deg gick det åt ca 1 dl kolasås. Så det blir drygt 1 tsk per bulle. Lycka till!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben