Gratäng med endiver och gorgonzola

Serverar: 4 portioner

Kokta endiver har en mild smak. Tillsammans med gorgonzola och skinka är de riktigt lyxiga.

Ingredienser

  • 6-8 medelstora endiver
  • 6-8 skivor rökt eller kokt skinka
  • 150 g gorgonzola
  • 2½ dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse, Maizena
  • Ev salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader. Ansa och skölj endiverna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Låt rinna av väl.
    2. Vira en skinkskiva runt varje endiv och lägg dem på ett ugnssäkert fat eller i en form.
    3. Skär osten i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen. Värm under omrörning. Lägg i osten och låt den smälta. Sjud på svag värme tills såsen är lite krämig. Smaka av med peppar och ev salt.
    4. Häll såsen över skinkendiverna och ställ formen mitt i ugnen. Gratinera ca 15 minuter, tills rätten fått vacker färg.
    5. Servera med enbart bröd eller med kokt ris, alternativt stekta potatisklyftor.
    6. Tips! Den som vill kan byta endiverna mot purjolök, som skärs i ca 10 cm långa bitar och förkokas 10 minuter, eller lättkokt broccoli.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    svengelsk 21 mars 2009

    Använde parmesan och det blev fantastiskt gott. Skall pröva med gorgonzola nästa gång.

    karlsson_sophia 30 november 2009

    Jag rekommenderar att man inte saltar något extra. Sältan från osten och ev. skinkan är mer än nog. Gott som förrätt.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben