Gratinerad fransk löksoppa

Serverar: 4 portioner

Löksoppan går utmärkt att förbereda dagen innan.

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 1 purjolök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 krm salt
  • 4 skivor lantbröd
  • 2 dl ost
  • Instruktioner

    1. Hacka all lök grovt. Hetta upp olja i en panna och fräs all lök försiktigt tills de är lätt brynta. Späd med vit vin och låt koka in,1-2 minuter. Tillsätt den utspädda buljonenen, lagerblad, svartpeppar, timjan och salt.
    2. Låt soppan sjuda på svag värme i cirka 30 min.
    3. Rosta lantbrödet, hacka i mindre bittar. Häll soppan i ugnssäkra skållar och lägg på brödbitar och riven ost (t ex Gruyéreost).
    4. Gratinera cirka 10 min i ugn. Servera genast, garnera med färsk timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben