Gratinerad krabba

Serverar: 4 portioner

Skaldjur är bland det bästa jag vet.

Ingredienser

  • 4 ej för stora krabbor
  • 3 msk finhackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 1½ msk tomatpuré
  • 1½ msk vetemjöl
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk sherry
  • 1/4 krm cayennepeppar
  • 2 dl riven lagrad ost typ grevé
  • Tillbehör
  • några dagar gammalt vitt bröd, att skära i lövtunna skivor och rosta i ugn
  • Mjukt smör
  • Instruktioner

    1. Rensa krabborna. Bryt bort stjärten. Ta ett stdigt tag om krabban och för baktill in en kniv i skarven på sköldens undersida. Bryt upp på bägge sidor om brottfästet så att skölden lossnar. Lyft av skölden genom att försiktigt bryta den framåt. 2. Ta vara på rom och den gulbruna levern i skölden. Framtill vid munnen sitter den lilla blåsan med mage och galla. Ta bort och kasta den. Rensa därefter ut och ta vara på allt kött som gömer sig i klorna och muskelkroppen. 3.Krabbstuvningen: Hacka och fräs löken glansig i smöret. Rör ner tomatpuré opch mjöl. Tillsätt creme fraiche och buljongtärning. Rör ned sherryn och koka såsen sakta 2-3 min. Smaka av den med salt och cayennepeppar. 4. Skär rommen och levern i bitar och lägg tillsammans med krabbköttet i såsen. 5. Sätt ugnen på 250 grader. Torka ur krabbskalen och fördela stuvningen i dem. Strö över osten och ställ skalen på en plåt. 6. Gratinera krbborna mitt i ugnen 6-10 min beroende på hur varm stuvningen är när den fördelas i skalen. 7. Skär brödet i lövtunna skivor. Ta ut krabborna och öka ugnsvärmen till max eller grill. Lägg brödet på en plåt och rosta det knaprigt under uppsikt. Servera krabborna nygratinerade med toasten och mjut smör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Krabba
    Krabbsäsongen sträcker sig från början av september fram till april. V...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben