Gratinerad kycklingfilé

Serverar: 4 portioner

Perfekt bjudmat, där allt kan förberedas och sedan gratineras strax innan det ska serveras.

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • salt
  • peppar
  • 4-8 skivor bacon
  • 1/4 purjolök
  • 200 g kantareller
  • 1 päron
  • Gratängsås
  • 2½ dl sky+kycklingbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 msk portvin
  • 75 g gorgonzola
  • 2 tsk soja
  • salt
  • peppar
  • Potatismos
  • ca 1kg mjölig potatis
  • vatten
  • salt
  • ca 1½ dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör eller margarin
  • Garnering
  • Hackad persilja
  • Ugn
  • 200-250 gr
  • Instruktioner

    Skölj och torka av kycklingfiléerna. Gnid in dem lätt med salt och peppar. Vira baconskivor runt om dem. Stek kycklingen gyllene runtom. Lägg över dem i en eldfast form och stek dem klar mitt i 200 gr varm ugn ca 15-20 min. Ansa svampen och dela den eventuelt. Ansa purjolöken och strimla den. Skala och kärna ur päronet. Tärna det. Fräs svamp, purjolök och päron i lite matfett en stund. Häll skyn som bildas från kycklingen i en kastrull tillsammans med kycklingbuljong så att det blir 2½ dl. Låt det koka upp. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i såsen. Låt såsen puttra samman några minuter under fortsatt omrörning. Rör ner osten i såsen låt den smälta. Smaka av med portvin, salt, peppar och soja. Skala potatisen och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen. Späd med mjölk. Tillsätt matfettet och rör moset luftigt och slätt. Låt moset svalna lite och rör rör i de lätt uppvispade äggulorna. Smaka av. Skär kycklingfiléerna i sneda bitar och lägg dem på ett uppläggningsfat. Spritsa moset runtom. Fördela svampröran ovanpåoch täck det med gratängsåsen. Hit kan du fösbereda. Gratinera mitt i ugnen tills allt har fått lite färg och är genomvarmt. Gjud en sallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Gott av kyckling
    Kyckling är verkligen en favorit, god, enkel och så användbar. Här får...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben