Gratinerad Nyårshummer

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar

En återkommande förätt till nyårsmiddagen!

Ingredienser

  • 2 kokta humrar
  • Ca 100 g färska champinjoner
  • 2 msk konjak eller sherrry
  • Ca1 dl riven schweizerost el västerbottensost
  • Mornaysås
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • Ca ½ dl riven schweizerost el västerbottensost
  • ½ krm nymald vitpeppar
  • eller
  • 1/4 krm cayennepepar
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Hummern ska vara upptinad före tillagningen. Det sker bäst genom att dagen innan läggs hummern i kylen.
    2. Dela humrarna med en kraftig kniv. Börja mitt uppe på skölden och skär framåt genom huvudet, vänd och skär bakåt genom stjärten som ska ligga rakt utmed skärbrädan. Se till att stjärt- och skölddelarna hänger ihop.
    3. Plocka bort den skalliknande magsäcken som sitter längst fram i varje halva. Ta ut allt hummerkött ur stjärten, lederna och klorna. Klorna går lättast att knäcka med en nötknäppare.
    4. Skär allt hummerkött i ca 1 cm stora bitar. Skölj och skär champinjonerna i lika stora bitar. Koka ihop champinjonerna med konjak tills all vätska kokat in. Låt hummerköttet "ånga" med under lock ett par minuter.
    5. Koka mornaysåsen. Fräs 1 msk smör med mjöl utan att det tar färg. Späd med grädden under uppkoking och vispa hela tiden. Koka i ca 5min. Tag av kastrullen från plattan och vispa i äggulorna, osten samt ev. 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
    6. Lägg en strimma av såsen i botten av skalen, fördela hummerköttet och champinjonblandningen över. Häll över resterande sås och strö över osten.
    7. Sätt ugnen på 275 grader och gratinera ca 8-10 min tills de fått en vacker färg. Servera en skalhalva till varje person.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    marsha73 31 december 2011

    Gjorde denna även förra året och det blev succé! Vid frågan om vad som önskades till förrätt detta år var svaret givet. Tusen tack för ett toppenrecept!

    martina63 7 januari 2013

    Hej, tack för jätte fint recept på nyårshummer. Den gjorde succé på nyårsafton!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben