Gratinerad palsternacka med lax

Serverar: 4 portioner

Palsternackan gratineras under en bädd av västerbottenost och serveras med stekt lax och en underbar romsås.

Ingredienser

  • 800 g palsternacka
  • 300 g riven västerbottenost
  • 500 g laxfilé
  • 1 msk olja
  • Romsås
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk fiskfond
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • Vitpeppar
  • 100 g forellrom
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 250 grader och övervärme.
    2. Skala och skär palsternackan i klyftor på längden. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och lägg den i en smord ugnsfast form. Fördela osten över. Gratinera dem i 5 minuter tills osten smält och fått fin färg.
    3. Skär laxen i portionsbitar. Stek den i lite olja några minuter på varje sida tills den är genomstekt.
    4. Skala och finhacka löken till såsen. Fräs den i smör på svag värme tills den mjuknat. Tillsätt vin, vatten och fiskfond. Sjud tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka eventuellt av med lite mer fiskfond. Krydda. Ta såsen från värmen och rör ner forellromen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben