Gratinerad tomatsoppa med surdegstoast

Serverar: 4 portioner

Gratinerad löksoppa är en fransk bistroklassiker. Så varför inte även gratinera tomatsoppan?

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 burkar hela tomater, á ca 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 4 ägg
  • Surdegstoast
  • 4 skivor grovt surdegsbröd, rostade
  • 2 dl riven grevéost eller annan lagrad ost
  • Garnering
  • 1 dl hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Skala vitlöksklyftorna och dela dem på längden. Hetta upp olivoljan i en kastrull och låt vitlöken fräsa i några minuter. Pudra på paprikapulver och häll sedan på tomaterna, tomatpurén och buljongen. Låt småkoka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Knäck ner äggen i soppan och låt sjuda ytterligare i ca 10 minuter.
    2. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Skeda över soppan i soppskålar som tål värme. Se till att det kommer ett ägg i varje soppskål. Lägg de rostade brödskivorna ovanpå och strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten smälter.
    4. Strö hackad persilja över och servera genast!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben