Gravad lax med dansk hovmästarsås

Serverar: 8 portioner

Låt laxen stå i kylen i 3-4 dygn och ös med vätskan som bildas ett par gången om dagen.

Ingredienser

  • 700-800 g laxfilé
  • 2/3 dl socker
  • ½ dl salt
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • 3 msk grovhackad dill
  • Hovmästarsås
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl mild senap
  • 1 dl brun farin
  • 1 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 3 msk hackad dill
  • Instruktioner

    1. Dra bort alla små ben ur laxen med en tång. Blanda socker, salt och vitpeppar till gravningen.
    2. Lägg laxen på ett fat och knid in gravningen. Strö på dillen. Låt laxen stå i ca 3-4 dygn i kylen. Ös den ett par gånger per dag med vätskan som bildats.
    3. Blanda dijonsenap, mild senap och farinsocker i en bunke. Kör blandningen försiktigt i mikrougnen tills sockret löst sig. Låt den svalna. Tillsätt crème fraiche eller gräddfil och dill.
    4. Skär laxen i tunna skivor med en vass laxkniv och servera med citron och hovmästarsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben