Tid: 2 dagar
Vanlig gravlax i all ära den är underbar. Men ibland vill jag ha en lite fastare lax med mer smak. Detta recept knåpades ihop för 10 år sedan, efter otaliga mindre lyckade försök. Fast i köttet som en kallrökt lax, men ändå saftig och mycket smakrik. Är nu ett stående inslag till Påsk, Midsommar, Jul och Nyårsbordet.
Dra med pincett ut alla småben som eventuellt sitter kvar. Blanda salt, socker och alla pepparsorter. Finhacka dillen. Lägg ¼ av saltblandningen och dill i botten på en form med kanter. Lägg en filé med skinnsidan neråt i formen, lägg på ¼ av saltblandningen och ½ av dillen. Lägg ¼ av saltblandningen på filé 2 och lägg på filén med köttsidan neråt på filé 1. Jag brukar lägga ihop dem skavföttes så att det blir jämntjocka. Sprid resten av saltblandning och dill över. Sätt folie på formen och sätt i kylen minst 2 dagar gärna 3. Vänd filéerna 2 gånger per dag. Skrapa av kryddorna och skiva tunna skivor diagonalt. Servera med stuvad potatis eller som toast med gravlaxsås. Häller 1 vecka i kylskåp, eller 3-4 månader fryst.
Dagens ört - dill
Det är mest här i Norden man använder dill. Den kan bli uppemot 60 cm...
Jag hade missat måttenhet på salt och socker. Det är nu åtgärdat. La även in en bild på laxen ihop med gräddstuvad purjopotatis.