Grekisk spenat och fetaostpaj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En god paj med lagom sälta. Lika smarrig varm som kall.

Ingredienser

  • 400 g grekisk fetaost
  • 1 stor purjolök
  • 2 påsar färsk bladspenat, ca 140 g
  • 1 frpk filodeg
  • 3 mediumstora ägg
  • 5 dl milda matlagningsgrädde, 4%
  • 1 krm riven muskotnöt
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 2 krm vitpeppar
  • 2-3 msk olivolja till stekning
  • 2-3 msk olivolja till pensling
  • Ev 1 tsk trocomare örtsalt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Finstrimla purjolöken (glöm inte skölja den, sand mellan tänderna är ingen höjdare). Lägg den i en stekpanna och stek den mjuk men inte så att den blir brun.
    3. Lägg över i en kastrull och smula ner fetaosten och rör om, tillsätt alla kryddor, smaka av så det passar ditt tycke och smak. Rör till sist ner den sköljda avrunna färska spenaten och rör tills spenaten mjuknat.
    4. Vispa ihop äggen med matlagningsgrädden i en bunke.
    5. Ta fram en ungnsfast form eller en springform. Pensla med lite av oljan. Rulla ut filodegen och lösgör ett bladark i taget medans du lägger i formen, de torkar väldigt fort. Täck botten och kanter med 1-2 lager deg och pensla med lite olja, bred ut hälften av ost och spenatröran på degen.
    6. Lägg på ytterligare ett lager filodeg, pensla även detta lager med lite olja innan du brer ut resten av röran. Häll över äggblandningen. Täck med resten av degen och bädda så att säga om pajen.
    7. Pensla med olja och nagga små lufthål i locket med något vasst. Ställ in strax under mittfalsen i ugnen i ca 30-40 minuter.
    8. Ta ut, låt svalna något och njut.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben