Grekiska ostpiroger

Serverar: 8 portioner

Grekland har mycket att erbjuda både när det gäller mat och kultur. Ett gott exempel är dessa ostpiroger som förekommer med olika fyllningar över hela Grekland.

Ingredienser

  • Pirogdeg
  • 4 djupfrysta smördegsplattor
  • Fyllning
  • 1 liten gul lök
  • 150 g fetaost, helst grekisk
  • ½ knippa färsk mynta
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1-2 krm grovmalen svartpeppar
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Börja med pirogdegen. Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegsplattorna enligt förpackningens anvisningar.
    2. Dela smördegsplattorna till totalt åtta kvadrater. Kavla ut kvadraterna ca 2 cm åt varje håll.
    3. Gör ostfyllningen. Skala och finhacka löken. Smula sönder eller riv fetaosten på ett rivjärn. Hacka mynta och rosmarin.
    4. Blanda osten med lök och örter. Smaka av med lite svartpeppar. Lägg en klick ostfyllning på varje smördegskvadrat.
    5. Vik kvadraterna på diagonalen till trekanter. Tryck till runt kanterna med en gaffel. Det är viktigt att pirogernas kant trycks ihop ordentligt. Då glider inte smördegen isär under gräddningen så att fyllningen rinner ut.
    6. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla dem med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 12 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben