Gretas festliga filégryta

Serverar: 4 portioner

Tid: 45 minuter

Den här filégrytan brukade min morfars sambo alltid göra när vi kom på besök vid festligare tillfällen. Den är en favorit i vår familj. I ursprungsreceptet ska det vara vispgrädde och hela burk champinjoner. Men jag tycker det räcker med matlagningsgrädde och det blir godare med färska champinjoner.

Ingredienser

  • 600 g putsad fläskfilé
  • Flytande margarin
  • 1 pkt bacon
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 150 g färska champinjoner
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • Salt, efter smak och tycke
  • Peppar, efter smak och tycke
  • Paprikapulver, efter smak och tycke
  • Instruktioner

    1. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skölj och dela champinjonerna grovt. Skölj, dela och rensa innanmätet på paprikorna. Strimla dem därefter.
    2. Putsa och skiva fläskfilén i centimertjocka skivor, banka gärna ut dem lite. Salta, peppra och pudra paprikapulver över fläskfiléskivorna. Snåla inte med paprikapulvret, det ger god smak till grytan.
    3. Bryn skivorna försiktigt i en stekgryta. Tillsätt champinjoner, strimlad paprika och bacon i grytan. Slå sedan på grädden och låt puttra tills paprikan blivit lagom mjuk (gott om det är lite spänst kvar).
    4. Grytan kan med fördel göras dagen innan då den blir ännu godare när den stått till sig. Koka den inte för länge då för då förlorar paprikan sin spänst.
    5. Serveras med kokt ris och en god grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben