En av sommarens bästa bjudrätter. En hel färsk laxsida läggs på grillgaller. Den blir utsökt god och saftig. Örtsåsen kan lagas i förväg och värmas. Servera med lättkokta sommarprimörer.
Ingredienser
1½ kg färsk laxfilé med skinn
1 msk olivolja
2 tsk grovt salt, havssalt
Örtsås
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
1 tsk stött rosmarin
1 tsk timjan
½ tsk mejram
3 äggulor
Instruktioner
Såsen:
Vispa ut mjölet i lite kallt vatten i en kastrull.
Häll i resten av vattnet och lägg i buljongtärningen.
Koka upp under vispning.
Tillsätt vin, grädde och örtkryddor.
Låt såsen koka ca 5 min och sedan svalna.
Vispa ner äggulorna.
Laxen:
Gnid laxsidan med olivolja och salt.
Lägg den med skinnsidan nedåt på grillgallret en bit från glöden, så att det inte blir för hett.
Beräkna 10-15 min, tills laxen är knappt färdig på ovansidan.
Flytta över laxen till en skärbräda och skär upp i portionsbitar.
Värm såsen försiktigt under ständig vispning. Den får inte koka, bara sjuda.