Grevens grillade lax med örtsås

Serverar: 6-8 portioner

En av sommarens bästa bjudrätter. En hel färsk laxsida läggs på grillgaller. Den blir utsökt god och saftig. Örtsåsen kan lagas i förväg och värmas. Servera med lättkokta sommarprimörer.

Ingredienser

  • 1½ kg färsk laxfilé med skinn
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk grovt salt, havssalt
  • Örtsås
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk stött rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • ½ tsk mejram
  • 3 äggulor
  • Instruktioner

    1. Såsen: Vispa ut mjölet i lite kallt vatten i en kastrull. Häll i resten av vattnet och lägg i buljongtärningen. Koka upp under vispning. Tillsätt vin, grädde och örtkryddor. Låt såsen koka ca 5 min och sedan svalna. Vispa ner äggulorna.
    2. Laxen: Gnid laxsidan med olivolja och salt. Lägg den med skinnsidan nedåt på grillgallret en bit från glöden, så att det inte blir för hett. Beräkna 10-15 min, tills laxen är knappt färdig på ovansidan. Flytta över laxen till en skärbräda och skär upp i portionsbitar. Värm såsen försiktigt under ständig vispning. Den får inte koka, bara sjuda.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben