Grön ärt- och lökpaj

Serverar: 4 portioner

Perfekt på buffén, elegant som förrätt eller tapas till ett glas vitt vin eller som tillbehör till lite kryddigare kycklingfilèstrimlor t. ex. stekt i teryiakisås. Servera med en enkel tomatsallad.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 1 rulle färsk smördeg
  • Fyllning
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 250 g nästan tinade gröna ärter
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 stor schalottenlök (eller 5 små)
  • Äggstanning
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 nypa svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Rulla ut smördagen och klä en pajform (23 cm i diameter, 2 cm djup) Låt degen hänga lite över kanten. Picka degen med en gaffel.
    2. Sätt ugnen på 200 gr och låt pajfomen vila i kylen tills ugnen är varm. Baka pajskalet och passa noga så pajskalet inte blir bränt utan bara lätt färgat.
    3. Under tiden skalet blir klart mixar du ärtorna tillsammans med citronsaft och vitpeppar till en slät puré.
    4. Tag ut det färdiggräddade skalet och sänk värmen till 180 gr.
    5. Skär löken tunt och hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i lök och hackad rosmarin och låt fräsa sakta så löken blir mjuk men inte får färg.
    6. Låt löken rinna av och kallna på hushållspapper. Fördela löken i pajskalet.
    7. Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och smaksätt med salt och svartpeppar. Rör ner ärtpurén. Blanda slät.
    8. Häll fyllningen över löken och grädda i ugn 30-35 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben